Soolaste ampsude assortii

Autor: Jürgen Lip
Allikas: Terevisioon | Avaldatud: 25.03.2014 10:55

Soolaste ampsude assortii

Siiatartar kartuli-suitsujuustu vormiga, lepsasuitsulõhe heeringamarjaga, tilli-küüslaugujuust marineeritud pirniga, kitsejuustukreem, tilli-sibulaseemne lameleivakrõps, kappar, vutimuna

Siiatartar

* 1 värske siiafilee

* 1 spl hakitud värsket kurki

* 1 spl hakitud punast sibulat

* 1tl hakitud punast tšillit

* poole laimi mahl

* soola, pipart

Puhasta siig ning haki peeneks ning lisa hakitud värske kurk, sibul, tšilli. Sega kokku, maitsesta soola, pipra ja laimimahlaga. Lase külmas 15 minutit maitsestuda.

Kartuli-suitsujuustuvorm

* 500 g kartulit

* 100 g suitsujuustu

* 100 ml vahukoort

* 2 muna

* 1 küüslauguküüs

* hakitud värsket tilli

* hakitud värsket tüümiani

* soola, pipart

Puhasta ja koori kartulid, lõika mandoliiniga või noaga võimalikult õhukesed viilud. Maitsesta kartul soola, pipra, tilli ja tüümianiga. Riivi suitsujuust ning lisa umbes 75 g suitsujuustu kartuliviiludele ja sega läbi. Lisa vahukoorele kaks muna ning üks riivutud küüslauk, maitsesta soola ja pipraga ning klopi vispliga läbi. Lao maitsestatud kartul küpsetuspaberiga kaetud vormi, vala peale eelnevalt maitsestatud vahukoor ning puista üle järelejäänud suitsujuustuga. Küpseta ahjus 180 kraadi juures 30 minutit kuni vorm on saavutanud ilusa kuldpruuni värvuse.

Marineeritud pirn

* 4 pirni

* 500 ml vett

* 100 g suhkurt

* kahe sidruni mahl

* 30 ml valge veini äädikat

* soola

* värske tüümiani lehti

Aseta kõik marinaadi koostisosad (va värske tüümian) potti, lase marinaad keema ning jahuta. Lõika pirnist sobiva suurusega tükid, vala marinaad peale, lisa maitse järgi värske tüümiani lehti ning lase vähemalt 3 tundi külmkapis maitsestuda.

Kitsejuustukreem

* 50 g toorjuustu

* 100 g pehmet kitsejuustu

* värviks pisut peedimahla

* 1 spl hakitud murulauku

* soola, pipart

Mikserda toorjuust ja kitsejuust kokku, samal ajal lisa peedimahla kuni mass muutub õrnroosaks. Maitsesta soola ja pipraga ning sega sisse hakitud murulauk.

Serveerimine:

Säti taldrikule siiatartar ja kartulivorm, marineeritud pirn koos meelepärase juustuga (näiteks tilli-küüslaugu juust), lepasuitsulõhe koos heeringamarjaga, vutimuna, kitsejuustukreem, saia- või leivakrõpsud. Kaunista kappariviilude ja maitserohelisega.

Keskmine hinne:
Sinu hinne: