Road mereandidest: krevetivõileib, rannakarbid, kammkarbi carpaccio

Autor: Anti Lepik
Allikas: Terevisioon | Avaldatud: 01.11.2012 11:38

Toast Skagen (rootsi krevetivõileib)  4-le

Krevetid kooritud   250g
Sibul hakitud       30g
Till hakitud         5g
Sidrunimahl                
Majonees             80g
Sool, must pipar

Siiamari             40g
Röstsai              4 viilu

- tee skagen mass hästi sulatatud ja nõrutatud ja kuivatatud krevettidest, et ei tuleks vesine. Haki vajadusel krevetid pooleks, lisa hakitud sibul ja till, sega majoneesi (paks majonees) ja krevettidega, maitsesta soola, pipra ja sidrunimahlaga. Serveeri röstsaia peale. Peale kaunistuseks siiamarja või kalamarja.

Moules mariniéres ehk valgeveiniga rannakarbid

Rannakarbid elusad või külmutatud    1kg
Valge vein                           200 ml
Salott sibul või tavaline sibul      30g
Küüslauk                              5g
Või                                  50g
Lehtpetersell                        10g
Sool, must pipar

Puhasta rannakarbid ja veendu, et elavad rannakarbid on kõik suletud. Avatud elusad rannakarbid ei sobi kasutuseks (pole elavate kirjas enam). Külmutatud rannakarbid, sulata rahulikult külmas.

Haki sibul ja küüslauk, prae kergelt võis ei pruunista. Lisa valge vein ja lase minuti jagu keeda, maitsesta soola ja värskelt jahvatatud pipraga. Lisa rannakarbid ja hauta 4-8 minutid kaane all (suurema koguse puhul kauem).

Vahetult enne serveerimist lisa hakitud lehtpetersell sega ja serveeri. Juurde sobib pakkuda röstitud saia, baquette või nagu Belgias - friikartuleid majoneesiga.

Kammkarbi Carpaccio, röstitud kammkarp, redise-lillkapsa salatiga

Carpaccio 4-le:

Kammkarbiliha       4-8 tk
Sool
Sidrunimahl
Rapsiõli
Lase rahulikult külmas kammkarbilihal sulada, lõika seejärel õhukesed viilud lihast, maitsesta soola, sidrunimahla ja piserda peale rapsiõli. Lase enne söömist pisut marineeruda.

Röstitud kammkarp:
Kammkarbiliha      4 tk
Või                20g
Sool
Lase rahulikult külmas kammkarbilihal sulada. Sulata pannil või, lase kegelt pruunistuda ja rösti selles kammkarbiliha kiirelt mõlemalt pool, maitsesta soolaga. Jälgi, et üle ei küpseta, peab jääma pooltooreks.

Redise-lillkapsalat:
Punane redis         3 tk
Lillkapsa õisikud  40g
Sidrunimahl
Rapsiõli
Sool, pipar

Lõika redisest ja lillkapsaõisikutest hästi õhukesed laastud, lase külmas vees seista 5-10 min. Läheb kibe maitse ära. Nõruta ja maistesta sidrunimahla, õli, soola ja pipraga.

Serveering. Alla Carpaccio, sellele röstitud kammkarp ja kõige peale salat.

Head isu ja katsetamist!!
Külmutatud tooteid seega alati sulatada rahulikult külmkapis, saab parema kvaliteedi. Enne ostmist veenduda toote kvaliteedis välimise vaatluse ja võimalusel nuusutamise tulemusega. Kui külmkapi hais on juures, siis pigem jätta ost sooritamata. Kala välimus peaks sarnanema toore kala välimusele ja mereannid vastavalt töötluse välimusele. Kui värviga on juba kõikumisi, ei saa toode hea olla.
Krevettide ostmisel alati jälgida glasuuri protsenti 10% on normaalne suuremad protsendid on juba raha raiskamine.

Keskmine hinne:
Sinu hinne: