Mündised vahukommid ja vanillimaitseline kakao

Autor: Tuuli Mathisen
Allikas: Terevisioon | Avaldatud: 11.01.2013 11:09

Mündised vahukommid

25 g kiirelt lahustuvat želatiini

2 munavalget

500 g suhkrut

125 + 250 ml vett

Paar tilka piparmündiekstrakti vm meelepärast maitset

Kommide vormimiseks võrdses koguses tuhksuhkrut ja maisitärklist (ca 1 dl)

Õli noa ja vormi jaoks

Sega omavahel tuhksuhkur ja tärklis. Vooderda vormi põhi toidukilega, sinna peale tilguta veidi neutraalse maitsega õli ning puista tärklise-tuhksuhkru segu. Jäta osa segust alles.

Aseta želatiin potti või kaussi, kalla peale 125 ml külma vett ja paisuta 10 minutit. Tõsta pott madalale kuumusele ning lahusta želatiin. Hoia soojas.

Vahusta mikseriga munavalged. Samal ajal kalla potti 250 ml vett ja suhkur. Aseta pliidile ning sega puulusikaga vaiksel kuumusel kuni suhkur on lahustunud. Tõsta kuumust ja kuumuta siirupit seni, kuni see hakkab mullitama. Võimalusel aseta siirupi sisse ka termomeeter. Siirup peab saavutama kuumuse 122 kraadi. Seda saab kontrollida ka sellega, et külma vee sisse tilgutatud siirup peab moodustama väikese palli, mitte valguma laiali. Aseta kauss külma veega lähedusse. Kohe, kui suhkur on saavutanud soovitud temperatuuri, tõsta pott tulelt ja jahuta külma vee kausis veidi maha. Kalla juurde lahustunud želatiin ja sega.

Lülita mikser, kus on juba eelnevalt vahustatud munavalged, madalale kiirusele ning nirista siirup munavalgete juurde. Lisa sinna ka piparmündiekstrakt. Tõsta kiirust ning vahusta massi umbes 12 minutit, kuni see muutub valgeks ja kohevaks ning maht on mitmekordistunud.

Kalla vaht ettealmistatud vormi ning aseta paariks tunniks külma. Valmis vahukomme lõika õli sisse kastetud noaga ning veereta neid tärklise-tuhksuhkru segus. Säilita külmas ja õhukindlalt suletud karbis.

Vanillimaitseline kakao

2 tl naturaalset kakaopulbrit

1-2 tl suhkrut

Veidi vett

2 dl piima

Näpuotsaga vanillisuhkrut

Sega kastrulis kakaopulber suhkruga, lisa vesi ning sega ühtlaseks. Aseta pliidile, kuumuta veidi ning lisa piim segu pidevalt segades või vispeldades. Valmis kakaole võid peale puistata veidi tuhksuhkrut, et vältida piimanaha tekkimist.

Lisa tassi vahukomme. Lase neil sulada. Joo kuumalt

Keskmine hinne:
Sinu hinne: