Boboti koos ahjupeedi ja karamelliseeritud porganditega

Autor: Priit Kuusk
Allikas: Köögikodanikud | Avaldatud: 28.03.2013 14:38

Paul Senosi BOBOTI tegemiseks läheb tarvis:

ca. 1 kg kvaliteetset veisehakkliha
2 väiksemat porgandit, riivitud
3 sibulat hakitud
peotäis rosinaid
peotäis kuivatatud aprikoose tükeldatud
5 küüslauguküünt purustatud ja tükeldatud
2 cm ingverit  riivitud
3-4 spl aprikoosimoosi
4 kardemonikupart
1 cassia või kaneelipulk
peotäis mandlihelbeid
1 sidruni koor ja natuke mahla
2 loorberilehte
pisut veisepujongit maitsestamiseks
1tl Robertsons South-African beef spice (või midagi analoogset)
natuke jahvatatud paprika ja küüslaugu segu
1tl curryt
1tl jahvatatud koriandrit
sörts Chutney'd vastavalt maitsele
1tl musta pipart lõppviimistluseks
kolm piimas vettinud saiaviilu
200 ml kohvikoort koos 2 munaga segi klopitud

Kuumuta potis õli ja prae sibul ja küüslauk koos kardemonikuparde ja cassiapulgaga pruuniks. Aeg-ajalt lisa sörtsukaupa vett. Lisa ingver ja sega läbi. Siis pane potti liha ja prae pidevalt segades ilusti pruuniks. Aeg-ajalt lisa natuke veisepuljongit. Maitsesta 1tl jahvatat ud musta pipraga. Lisa riivitud porgand ja sega läbi.

Siis aprikoos, rosin, moos, mandel, sidrunikoor ja mahl. Sega ja maitsesta koriandri, curry, lihamaitseaine, paprikapulbri ja chutney'ga. Litsu saiatükid kahvliga laiaks ja sega liha sisse. Pane liha ühtlaselt ahjuvormi ja vala peale koore-muna segu. Küpseta 180 kraadi juures ca. 20-25 minutit.

Kõrvale paku ahjupeeti ja karamelliseeritud porgandeid. Pese peedid ja keera ühekaupa foolimisse ning küpseta ahjus 180-ne kraadi juures ca. 40 minutit. Lase jahtuda, koori ja lõika pikuti pooleks. Pane peedid lõikepool üleval ahjuplaadile. Vala igale peedile sörts palsamäädikat, näpuotsatäis meresoola ja pruuni suhkrut. Küpseta veel 180-ne kraadi juures ca. 10-15 minutit. Enne serveerimist pane peedile värsket ja tükeldatud tüümiani.

Porgand: tükelda 4-5 porgandit. Kuumuta pannil 50 g võid ja pisut oliiviõli. Viska pannile 2 kaneelipulka, 1 tähtaniis ja lisa 2 spl mett. Sega ja sulata mesi ja seejärel lisa pannile porgandid. Prae, kuni porgand on al dente ning ilusti karamelline. Maitse ja vajadusel lisa pisut soola ja nt. sidrunimahla. Serveeri koos riisiga, mis keedetud koos kurkumiga ja hiljem segad sisse rosinad ja natuke võid.

Keskmine hinne:
Sinu hinne: