Jätkusuutlik pirukas

Autor: Vesta Reest
Allikas: Terevisioon | Avaldatud: 03.10.2011 10:18

Jätkusuutlik pirukas ehk viis portsu köögivilja

Kate:

200-250 g jahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
soola, pipart, meelepärast vürtsi
70 g külma võid
2 dl 38% koort
1 dl riiviud laagerdunud juustu

Sega jahu küpsetuspulbriga, lisa külma või kuubikud, sool, pipar ja vürtsid ning näpi purujaks massiks, lisa juust, sega ning kalla juurde ka koor. Tainas peab jääma paksm nagu küpsisetainas. Sega ühtlaseks, kalla küpsetusplaadile ning näpi ühtlasteks tükkideks. Küpseta 215 kraadi juures u 10 minutit või kuni kuni kate on kaunis helekuldne, aga mitte liiga tume.
 
Täidis:

Eilset kana-, sea- või veiseliha (aga võib teha ka täiesti taimse piruka)
1 sibul
Mõned varssellerivarred
Paar porgandit
Soovi korral meelepäraseid seenekesi
Keskmine tükk kõrvitsat
2-3 haput õuna
paprikapulbrit
1 tl soolatud aedvilja, soola, pipart
Praadimiseks õli

Haki sibul peeneks, porgandid ratasteks, sellerivarred kuubikuteks, kuumuta potipõhjas sl õli ja kalla köögiviljad hulka, lisa soolatud aedvili, kata pott kaanega ning hauta keskmisel kuumusel, kuni viljad pehmed. Kalla kaussi, kuhu oled eelnevalt tükeldanud liha. Kuumuta taas lusiktäis õli ja prae tükeldatud seened pruuniks, kalla muude komponentide hulka. Kõrvits lõika u 1x1 cm kuubikuteks, õun veidi väiksemateks tükkideks. Kuumuta taas veidi õli, lisa esmalt kõrvits ja lase sellel omandada kaunis kuldne pind, lisa õun, sega ettevaatlikult, maitsesta paprikapulbriga ning kalla ülejäänud komponentide hulka. Valmista kaste.

Kaste:

60 g võid
5 sl jahu
2-3 dl kodust kanapuljongit
2,5 dl piima
Soola, pipart
Peterselli, murulauku, rohelist sibulat

Kuumuta või, lisa jahu, sega hoolega ja lase jahul veidi küpseda ning paisuda. Lisa puljong, sega hoolega ning kalla juurde ka piim. Kuumuta tasasel tulel, kuni segu on veidi paksenenud ja ühtlane. Maitsesta, lisa kausis olevale täidisele, sega ja lisa värsked ürdid. Kalla ahjuvormi, küpseta 210-215 kraadi juures 15 minutit, kuni pirukas on mullitav ja kuldne.
Kuna salat närtsib kuuma piruka kõrval kiirelt, paku värsket salatit enne kuuma pirukat. Praegusel aastaajal sobib hästi kapsas-porgand, porgand-roheline sibul või kapsas-paprika-sibul.

Keskmine hinne:
Sinu hinne: