Kilupirukad

Autor: Mari-Liis Ilover
Allikas: Terevisioon | Avaldatud: 30.01.2012 12:27

Rukki-kartulipõhjal kilupirukad

Põhi:

200 g rukkijahu (püül)
200 g keedetud kartuleid (2-3 kartulit)
75 g searasva
75 g võid
2 sl külma vett
0,5 tl soola
veidi nisujahu taina rullimiseks

Täidis:

24 vürtsikilu fileed
3 muna
3 dl hapukoort
paar peotäit hakitud värsket tilli
Põltsamaa kanget sinepit
kappareid


Keeda kartulid, lase jahtuda. Riivi.
Pane lauale soolaga segatud jahu, sellele tükeldatud külm või ja searasv ning riivitud kartulid. Haki pika õhukese noaga ühtlaseks puruks. Lisa paar supilusikatäit külma vett ja vormi tainas. Keera see toidukilesse ja pane külmkappi seisma vähemalt tunniks, aga vabalt võib taina valmis teha ka päev-paar enne küpsetamist.
Klopi lahti munad. Sega hapukoore ja hakitud tilliga.
Puista rullimisalusele nisujahu, tee ka tainarull jahuga kokku. Rulli tainas õhukeseks, paari millimeetri paksuseks.
Lõika klaasi- või tassiservaga välja u. 8 cm läbimõõduga kettad.
Võita muffinivorm hoolikalt. Tõsta põhjad vormidesse. Tavalise sügavusega muffinivormis ulatuvad 8 cm diameetriga pirukapõhja servad poole vormi kõrguseni. Madalamate süvenditega vormis ulatub tainas ääreni.
Määri igale pirukapõhjale õhuke läbipaistev kiht sinepit. Tõsta sellele paar
supilusikatäit muna-hapukoore segu ja pane keskele rullikeeratud kilufilee. Pane kilude kõrvale täidisele veel igasse pirukasse 3-4 kapparit.
Küpseta eelkuumutatud 200-kraadises (pöördõhk) ahjus 20-25 minutit, kuni põhi on küpsenud ja täidis veidi värvi saanud.
Enne söömist kaunista pirukad värske tilliga.
Pirukategu õnnestub kenasti ka suures vormis, ühe suure pirukana. Siis lao kilufileed lahtiselt, st mitte rulli keeratuna, nahapool pealpool täidisele, ringikujuliselt, spiraalina või kasvõi päikesekiirte kujuliselt! Küpsetusaega pikenda umbes 10 minuti võrra, muu kõik on sama.

Keskmine hinne:
Sinu hinne: