Krõbedate piparkookide tainas

Autor: Kaja Kannike
Allikas: Terevisioon | Avaldatud: 14.12.2011 14:20

300 g suhkrut
1,3 dl tulist vett
150 g võid
3 tl piparkoogimaitseainet
1/2 apelsini riivitud koor
törts hapukoort
1 tl äädikat (30%)
1 muna
1 tl soodat
500 g jahu
Soovikorral saab veel maitset täiendada lisades eraldi mõnda piparkoogimaitseainesse kuuluvat maitseainet: kaneel, ingver, nelt, vürts, kardemon, muskaatpähkel, must pipar või siis ise piparkoogimaitseaine kokku segada.

Piparkoogimaitseaine:
1 tl kaneeli
1 tl jahvatatud ingverit
1 tl nelki
1 tl kardemoni
1/2 tl vürtsi
veidi riivitud muskaatpähklit
jahvatatud musta pipart

Suhkur valada suure poti põhja nii, et see kataks seda õhukese kihina ja sulatada kannatlikult suhteliselt madalal kuumusel (nii ei ole ohtu, et alumised suhkrukihid kõrbema ja tossama hakkaksid). Sulatada suhkur täiesti vedelaks ja lasta tekkida mõnusal karamellivärvil (olenevalt selles kui tumedaks lased suhkru, saad ka taigna värvi, aga tumedam võib olla ka veidi mõrum!).  Tõsta pott tulelt ja lisada natukese haaval ja pidevalt segades peaaegu keev vesi. Ettevaatust pritsmete ja auruga - suhkur on väga kuum ja põletab korralikult.  Tõsta pott tagasi tulele, sulata siirupis või ja lisa maitseained ning kuumuta õrnalt keevana mõned minutid. Lasta segul rahulikult ära jahtuda, alles siis segada hulka muna, hapukoor ja äädikas ning segada ühtlaseks. Nüüd lisada soodaga segatud jahu ning segada ühtlane tainas. Selles etapis võib tainas tunduda vedelam kui rullitav tainas, aga tainas tahkub külmkapis jahtudes. Tõsta tainas kilega vooderdatud kaussi ning lasta seista vähemalt paar tundi paremaks maitsestumiseks, parem isegi üle öö.

Vajadusel jahu kasutades rullida küpsetuspaberile väga õhukesed piparkoogid, sest neil on kombeks ahjus kõvasti kerkida.
Määri piparkoogid pealt munaga ning küpseta 200 kraadises ahjus 6-7 minutit või kuni piparkoogid hakkavad jumet võtma, lõpuotsas ole eriti ettevaatlik, sest juba veidi kõrbenud piparkoogil on kohe mõru maitse.
Kuigi piparkoogid võivad ahjust tulnuna tunduda pehmed, siis jahtudes muutuvad nad mõnusalt krõbedaks.

Klaasidega piparkoogide tegemisels lõika piparkoogi keskele auk ning pane sinna mõned karamellkommi tükid. Mitmevärvilise akna saamiseks kasuta erinevat värvi komme, sest kui neid üle ei küpseta, siis säilitavad nad kenasti oma värvi. nii saab teha ka aknaid piparkoogimajale.

Keskmine hinne:
Sinu hinne: