Vägilase kevadpirukas

Autor: Vesta Reest
Allikas: Terevisioon | Avaldatud: 12.05.2011 10:15

Vägilase kevadpirukas ehk kogrits kohtub maksa ja peekoniga

Tainas:
1,5 dl käesooja vett
1 sl õli
1 tl soola
1 sl suhkrut
1 sl toasooja võid
15 g pärmi
250 g jahu

Täidis:
2-3 shalottsibulat
1 küüslauguküüs
200 g kanamaksa
200 g hästi läbikasvanud peekonit
200-300 g kupatatud kevadkogritsaid (või muid seeni)
soola, pipart
praadimiseks võid
värskeid ürte
määrimiseks muna

Lahusta pärm vees, lisa õli, või, sool ja suhkur ning sega ühtlaseks. Lisa ka jahu, sega tainas paar korda läbi ja vormi sellest pallike. Jäta sooja kohta u tunnikeseks kerkima. Sõtku tainast aeg-ajalt alla ja lase taas kerkida.

Kupata värskeid kogritsaid kolm korda, pese hoolikalt, haki peeneks ja tõsta kõrvale.

Haki sibul ja küüslauk peeneks, sulata pannil veidi võid ja prae maitseviljad klaasjaks. Haki peekon, lisa pannile ja lase u 7 minutit küpseda. Nüüd lisa sulatatud ja kuivatatud kanamaksad, prae tulisel tulel peaaegu küpseks ja lisa seened. Vajadusel lisa pannile veel veidi rasvainet. Prae seni, kuni ka seened on küpsed, maitsesta soola ja pipraga ning värskete ürtidega, suurepäraselt sobib näiteks petersell või tüümian.
Jaga kerkinud tainas kaheks osaks. Rulli mõlemad osad lahti, üks pool aseta vormi põhja ja jäta servad üle. Pane sellele täidis, vajuta ühtlaseks. Pane peale teine lahtirullitud tainapool ning kaunista pirukas meelepärase kujundiga, väga sobilik on seeneke. Määri pealt munaga ja küpseta 180-200-kraadises ahjus 30-35 minutit.
Paku kõrvale värsket salatit nurmenukulehtdest ja rabarberist.

Keskmine hinne:
Sinu hinne: