Klassikalised scones-kakukesed

Autor: Pille Petersoo
Allikas: Terevisioon | Avaldatud: 04.03.2014 12:21

Pehmeid ja muredaid Scones-kakukesi süüakse Inglismaal ja mujal Suurbritannias kellaviietee ajal. Serveeritakse vaarika- või maasikamoosi ning rammusa clotted cream' nimelise koorega.

Joogiks loomulikult tassike teed.

Kogus: 8 tk
Koostis:

    225 g nisujahu
    2 tl küpsetuspulbrit
    soola
    50 g magedat võid
    1 dl piima
    1 suur muna
    2 sl suhkrut
    Serveerimiseks:
        vahustatud 35% rõõska koort või 'clotted cream' koort
        vaarikamoosi või
        maasikamoosi

Valmistamine:

Mõõda kaussi jahu, küpsetuspulber, sool ja tükeldatud või. Sega, et võitükid oleksid jahused, siis 'näpista' tainas ühtlaseks puruks. Sega juurde suhkur.
Mõõda kannu POOL piimast, klopi juurde muna. Lisa purutainale, sega läbi.
Nüüd lisa lusikahaaval piima, tainast õrnalt segades, kuni saad ühtlase pehme taina, mis ei ole enam kleepuv (võib juhtuda, et piisab vaid 1 lusikatäiest).
Kummuta tainas jahusele töölauale ja vormi kettaks. Rulli tainarulliga või suru käte abil täpselt 2 cm paksuseks (st umbes pöidlajämeduseks).
Kasta 6 cm läbimõõdua ümmargune vorm jahusse, siis suru tainast välja kaheksa ketast (tainast tuleb uuesti vormida, et 8 kokku saada).
Tõsta tainakettad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kui soovid läikivaid kakukesi, pintselda pealt piimaga; mattide kakukeste jaoks puista peale jahu.
Küpseta 220kraadises ahjus 13-15 minutit, kuni kakukesed on kerkinud ja kuldpruunid ning põhjale koputades vastu kumisevad.
Tõsta metallrestile jahtuma. Kui soovid krõbedamaid kakukesi, jäta niisama; pehmemate kakukeste jaoks kata kohe köögirätikuga.
Serveeri soojalt koos ühe-kahe lusikatäie moosiga ning vahukoore või Serveeri koos moosiga 'clotted cream' koorega.

NB! Õigeid scones-kakukesi saab ilma noata kaheks kihiks murda.

Keskmine hinne:
Sinu hinne: