Õunakompotid

Autor: Tuuli Mathisen
Allikas: Terevisioon | Avaldatud: 14.09.2012 10:54

Õunakompott

Kompotiõunu võib koorida, aga kui on terved ja ilusad õunad, siis ei ole see vajalik.

1 kg õunu

0,5 l vett

200-300 g suhkrut

sidrunimahla

Peotäis pihlaka- või arooniamarju

Soovi korral kaneelikoort, apelsinikoort, vanillikauna, nelki, kardemoni, kirsi- või mustsõstralehti jne.

Õunad lõigata sektoriteks, piserdada sidrunimahlaga ning asetada purki. Suhkrust, veest ja vürtsidest keeta siirup, vürtsid võib panna teesõela sisse ja hiljem eemaldada. Siirup veidi jahutada ning kallata siis õuntele peale. Iga purgi sisse võib panna veidi arooniat, pihlakat, pohli, astelpaju vm. Õuntega purke kuumutada veevannis 80-90 kraadi juures 20 minutit. Veevannist välja tõstes tuleks purgid kohe sulgeda.

* kui on õunad, mis keedes ei lähe puruks, võib kasutada ka moodust, kus õunad panna esmalt siirupi sisse, keeta umbes 5 minutit (poolpehmeks) ja tõsta siis steriliseeritud kuumadesse purkidesse. Valada peale siirup ning sulgeda.

 

Õunad omas mahlas

1 kg õunu

300 g suhkrut

1 tl vanillisuhkrut (või vanilliseemned kaunast või naturaalne vanilliekstrakt)

1 sidrun

Pese hoolikat sidrun, riivi koor ja pigista välja mahl. Lõika õunad sektoriteks (8-ks). Lao õunasektorid suhkruga kihiti kaussi või kastrulisse, sinna lisa ka sidrunimahl ja koor ning vanillisuhkur. Sega kõik läbi. Jäta seisma 3-4 tunniks. Lao saadud segu purkidesse võimalikult tihedalt. Kuumuta purke 80-90 kraadi juures 20-30 minutit ning kaaneta kuumalt. Soovitatakse veel ööpäevaks jätta purk toatemperatuurile kummulikeeratult rätiku alla seisma enne kui jahedasse viia. Võid korraks ka õunad suhkru, vanilli ja sidruniga enne purkipanemist läbi kuumutada, siis vajuvad õunad rohkem kokku ja purki mahub rohkem õunu.

Rohkem retsepte leiab siit: http://toiduteemal.blogspot.com/

Keskmine hinne:
Sinu hinne: