Kanapada porgandi ja õunaga ning põhjata õuna-kohupiimakook

Autor: Lia Virkus
Allikas: Terevisioon | Avaldatud: 23.02.2015 13:10

"Eesti Naise" köögitoimetaja Lia Virkus ja kokaraamatute autor Tiina Lebane valmistasid kanapaja porgandi ja õunaga ning Põhjata õuna-kohupiimakoogi.

Kanapada porgandi ja õunaga
on mõeldud neljale kuni viiele inimesele ja valmib 40 minutiga. Toiduvalmistamisel võiks arvestada umbes kolme-nelja euroga.

Kanafilee on populaarne toiduaine paljudes kodudes. Lisa fileele n-ö pikenduseks soodsa hinnaga porgandit ja õuna ning naudi aromaatset ja väga maitsvat pajarooga.

300–350 g naturaalset või meelepärases marinaadis broilerifileed
2–3 keskmist porgandit
4–5 haput õuna
1 suur sibul
1–1,5 dl vet
1–2 sl sojakastet
0,5 tl jahvatatud ingverit
1 tl sidrunipipart
vajadusel soola
peotäis värsket hakitud peterselli või murulauku

Koori porgandid ja õunad. Viiluta porgandid juurviljakoorijaga õhukesteks liistakuteks, lõika õunad paksemateks viiludeks ja tükelda sibul. Pruunista kanatükid pannil kergelt läbi, lisa porgandiliistakud ja küpseta neid umbes 5 minutit. Lisa õunatükid ja hakitud sibul, vesi, sojakaste ja maitseained. Soola lisamisega ole ettevaatlik, sest nii sojakaste kui ka sidrunipipar on juba piisavalt soolased. Jäta pajatoit nõrgal kuumusel 15 minutiks kaane alla hauduma. Kui soovid vedelamat kastet, kalla juurde törtsuke vett. Pisut hakitud maitserohelist lisab nii värsket maitset kui ka värvi. Paku pada koos riisi või kuumade keedukartulitega.

Põhjata õuna-kohupiimakooke valmib 12 tükki ning aega võtab 20 minutit ja lisaks veel 35–40 minutit ahjus. Toiduvalmistamisel võiks arvestada umbes kolme-nelja euroga.

Mõnusalt kaneelise kohupiimakoogi teevad mahlaseks riivitud õunad ja manna. Kook maitseb kõige paremini samal päeval leigena. Puista serveerimisel kaneelisuhkruga üle, et hõrku aroomi veelgi võimendada.

700 g hapusid õunu
poole sidruni riivitud koor ja mahl
2 tl kaneeli
2 dl suhkrut
4 muna
400 g (2 pakki) kohupiima
200 g hapukoort
1 dl mannat
soovi korral peotäis rosinaid
Peale:
võitükikesi
kaneeli-suhkrusegu

Vooderda 26 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga. Koori ja riivi õunad, pigista peale sidrunist pressitud mahl, riivi peale ka koor ja sega läbi. Lisa kaneel ja 0,5 dl suhkrut.
Vahusta munad ülejäänud suhkruga tugevaks vahuks, lisa kohupiim, hapukoor ja manna. Pane viimaks juurde ka õunad ja soovi korral rosinad. Sega hästi läbi ja kummuta kohupiimamass vormi. Küpseta 175kraadises ahjus 40–50 minutit. Kümmekond minutit enne küpsemisaja lõppu laota peale võitükikesi, et kook saaks kauni jume. Puista peale kaneeli ja suhkru segu. Lase jahtuda ja lõika tükkideks.

Keskmine hinne:
Sinu hinne: