Itaaliapärane tomatisupp leivaga ja leivane karamellkook
Autor:
Piret Hanson
Allikas:
Terevisioon
|
Avaldatud:
07.10.2013 10:34
Itaaliapärane tomatisupp leivaga
4-le
1 porru valge osa
1 sibul
2 küüslauguküünt
2 sl oliiviõli
1 kg hästi küpseid tomateid või 400 g purk purustatud tomateid
klaas juurviljapuljongit
suhkrut
pipart
3 viilu peenleiba
Serveerimiseks:
ricottat
oliiviõli
basiilikut
Eemalda tomatitel nahk, selleks tee tomatile väike sisselõige ja pane need paariks minutiks keevasse vette. Koori tomatid ja lõika sektoriteks.
Pese ja haki porru. Peenesta sibul ja küüslauk. Kuumuta poti põhjas õli ja pane potti porruribad, sibul ja küüslauk. Lase keskmisel kuumusel küpseda ja sega pidevalt. Lisa juurde ka tomatisektorid, kuumuta veel ja kalla peale kuum puljong. Lase podiseda kuni tomatid on lagunenud. Maitsesta soola, pipra ja suhkruga. Lisa leivaviilud ja lase veel 10 minutit tasasel tulel keeda. Püreesta sauseguriga. Serveerimisel pudista pinnale ricottat, nirista oliivõli ja haki basiilikut.
Leivane karamellkook
4-6-le
Põhi:
100 g leiba
50 g võid
2 sl suhkrut
Kate:
1 purk suhkruta kondenspiima
150 g heledat muscovado suhkrut või fariinisuhkrut
50 g võid
2 sl rõõska koort
soola
200 g pohli
50 g tumedat šokolaadi
10 g võid
1 tl rõõska koort
Riivi leib või peenesta köögikombainis. Rösti leivapuru koos suhkruga pannil. Lisa või ja sega kuni või on sulanud. Suru segu 20 cm diameetriga lahtikäiva, küpsetuspaberiga kaetud, koogivormi põhjale ja äärtesse. Pane külmkappi.
Kuumuta paksupõhjalises potis kondenspiim, lisa suhkur ja või. Sega kuni suhkur on sulanud, lisa koor ja keeda segu madalal tulel umbes 10 minutit, kuni segu veidi pakseneb. Lase jahtuda. Lisa näpuotsaga soola.
Võta koogivorm külmkapist. Kalla pohlad koogipõhjale ja vala jahtunud karamell peale. Sulata šokolaad ja või, sega juurde koor. Nirista segu koogile ja sega kergelt kahvliga triipe tõmmates karamelliga. Lase koogil paar tundi külmas seista.