Suvi südatalvel ehk tuline risoto

Avaldatud: 04.02.2010 00:00

3 dl risotoriisi (näietks arborio sort)
6 dl köögiviljapuljongit
1 dl kuiva valget veini
1 sibul
2-3 küüslauguküünt
2 tomatit
1 punane paprika
1 tshilliprakaun või ½ tl tšillipulbrit
1 sl oliiviõli
1 sl võid
musta pipart
vajadusel soola
30 g parmesani või analoogilist juustu

Serveerimiseks
portabella seeni või valgeid/pruune šampinjone
suistupeekonit
soovi korral värskeid ürte, näiteks murulauku

Haki sibul, tomat ja paprika väikesteks kuubikuteks, kuumuta tasasel tulel potipõhjas õli ja lisa ½ sl võid, kuumuta selles sibulat, kuni see klaasistub. Lisa tomati- ja paprikakuubikud, purustatud ja riivitud küüslauk ja tšillipulber või hakitud tšillikaun ning kuumuta veidi, lisa pool veinist ja kuumuta, kuni see on pea täielikult aurustunud. Lisa riis, kuumuta viis minutit pidevalt segades, seejärel lisa ülejäänud vein, sega ühtlaseks ning kuumuta, kuni riis on vedeliku endasse imanud. Seejärel lisa 1 dl puljongit, sega ühtlaseks ja lase imada. Iga kord, kui riis on vedeliku sisse imanud, lisa uus puljongikogus – 1 dl korraga. Risoto valmimine kestab u 35-40 minutit. Kui viimane puljongikogus on risotosse imendunud, lisa ½ sl võid, sega ühtlaseks. Lisa suurte laastudena juust, sega ja maitse – vajadusel lisa soola. Kui risototegu on poole peal, lõika suitsupeekon meelepärasteks ribadeks või kuubikuteks, viiluta seened. Kuumuta pannil peekonit, kuni rasv hakkab sulama, vajadusel lisa veidi õli ning lisa ka seened, maitsesta musta pipra ja soovi korral soolaga.

Serveeri risoto sügavapõhjalisest taldrikust, lisa serveerimisel veel juustulaaste ning värskelt jahvatatud musta pipart. Pane kõrvale seene-singi segu. Soovi korral puista roog üle värske murulauguga.

See roog teeb südame soojaks ja vere kuumaks.

Allikas: Terevisioon
Kokk: Vesta Reest

Keskmine hinne:
Sinu hinne: