Hirveliha šokolaadikastmega

Autor: Dmitri Fjodorov
Allikas: Terevisioon | Avaldatud: 19.11.2014 11:18

HIRV

Hirve välisfileed

Tüümiani

Rosmariini

Küüslauku

Loorberit

Soola

Musta pipart

Puhasta liha. Jäta lihajäägid kastme jaoks. Võta maitse järgi retseptis loetletud ürte ja maitseaineid ning purusta kõik koos blenderis. Pane liha ürtide ja maitseainetega marineerima vähemalt kuueks tunniks. Võta liha marinaadist, pese veega ja kuivata köögipaberiga. Prae liha õli ja või segus, kas terve tükina või portsjontükkidena. Lisa praadimisel rasvaine sisse ürte. Pane liha ahju, küpsemisaeg sõltub lihatüki suurusest ja soovitud küpsusastmest. Vajadusel maitsesta soola ja pipraga.

SELLERIPÜREE

400 g juursellerit

70g võid

200 ml koort

150 ml piima

Soola

Suhkrut

Puhasta juurseller ja tükelda väiksemaks. Kuumuta pannil või ning prae juurseller selles läbi. Lisa koor ja keeda, kuni koor hakkab paksenema. Blenderda kõik ühtlaseks ja kui püree tundub liiga paks, lisa piima. Maitsesta soola ja suhkruga

ŠOKOLAADI-ÄÄDIKA MOUSSE

150 ml valge veini äädikat

250 ml Põltsamaa Kuldne veini

120 g võid

160 g tumedat šokolaadi

Tuhksuhkrut

Soola

Keeda äädikas ja vein kokku nii, et alles jääks neljandik ehk 100 ml. Lisada vähehaaval võikuubikud ja sega hästi läbi. Samamoodi toimi šokolaadiga ehk siis lisa vähehaaval väikeste tükkidena. Kui šokolaad on sulanud, tõsta pott või kastrul jää peale ja vahusta kogu mass. Maitsesta.

TUME ÕLLEKASTE ŠOKOLAADIGA

1 kg hirveliha

100 ml

120 g võid

240 g sibulat

10 g tüümiani

5 g rosmariini

10 g küüslauku

600 ml kanapuljongit

600 ml Demi Glace´i

100 ml koort

400 ml Saku Tumedat õlu

Tumedat šokolaadi

Õli kuumutada väga hästi ja praadida hirveliha pruuniks. Lisada võid, toiduõli ja praadida veel 5-7 minuti. Lisada sibularõngad ja praadida pehmeks. Juurde panna tüümian, rosmarin, küüslauk ja läbi praadida. Lisada õlu ja redutseerida pooleks. Valada puljongid ja koor, keeta 2,5 tundi. Lasta läbi sõela ja lisada šokolaad maitse järgi.

Kuumuta õli hästi kuumaks ning prae hirveliha korralikult pruuniks. Lisa või ja prae veel 5-7minutit. Järgmisena lisa sibularõngad ja prae pehmeks. Lisa juurde tüümian, rosmariin ja küüslauk ning prae läbi. Lisa õlu ning redutseeri ehk keeda õlu poole võrra alla. Vala peale puljongid ja koos ning keeda 2,5 tundi. Kurna läbi sõela ning lisa kastmele maitse järgi šokolaadi.

Serveerimiseks kasutasin veel karamelliseeritud pähklite puru, jõhvikamarju, suhkrusiirupis marineeritud õuna tükke, praetud juursellerit ja friteeritud juurselleri krõpse.

Keskmine hinne:
Sinu hinne: