Kuldmerikoger riisi-miksi, paprikamoosi ja küüslaugumajoneesiga

Autor: Nele-Marit Oras ja Jürgen Lip
Allikas: Terevisioon | Avaldatud: 20.05.2013 11:29

neljale sööjale

Kala:

    4 sööjale sobiva suurusega roogitud kala (u 300-400g inimese koha, hästi sobib näiteks kuldmerikoger või beebiforell)

    Mõned vartega tillioksad

    1 sidrun

    4 küüslauguküünt

    50 g võid

    maitse järgi soola ja värskelt jahvatatud musta pipart

    serveerimiseks tillivõid (sega toasoe või hakitud tilliga ja maitsesta soolaga)


Riisimiks:

    50g metsikut riisi

    50g punast riisi

    50g odrakruupe

    4 küüslauguküünt

    2 punase tšillipipra kauna (kontrolli tšilli teravust ja vähenda/suurenda kogust vastavalt soovile)

    4 tl hakitud murulauku

    võid praadimiseks

    maitse järgi soola


Paprikamoos:

    400g puhastatud punast parikat

    100g hapukamat õuna

    100 ml valge veini äädikat

    100 ml vett

    150g suhkrut

    1 tl soola


Küüslaugumajonees:

    6 sl kvaliteetset majoneesi

    maitse järgi purustatud küüslauku


Valmistamine:

Alusta parikamoosi valmistamisega. Selleks puhasta ja tükelda paprika ning koori ja tükelda õun. Pane potti koos vee, äädika, suhkru ja soolaga. Keeda keskmisel kuumusel, kuni paprika ja õun on pehmed. Kurna ülejäänud vedelik, kuid hoia see alles. Blenderda ühtlaseks, lisades vajadusel vedelikku, kui segu tundub liiga paks. Aseta külma. Moos säilib külmikus suletud purgis vähemalt nädala.

Lisa majoneesile purustatud küüslauk ja sega kokku. Vajadusel maitsesta soolaga. Aseta kõrvale.

Keeda riisid ja kruubid eraldi soolaga maitsestatud vees al dente (kruupe võid eelnevalt leotada, see lühendab oluliselt valmistamisaega). Kurna ja loputa külma vee all. Haki küüslauk ja tšilli peeneks. Aseta kõrvale.

Pese ja kuivata kala ning tee nahale mõned sisselõiked. Maitsesta kala seest ja väljast soola ja musta pipraga ning aseta kala kõhtu tillioksad, küüslauguviilud, sidruniviilud ja mõned tükid võid. Küpseta ahjus grillrežiimil 180 kraadi/ventilaatoriga 160 kraadi juures 10-12 minutit või prae pannil mõlemalt poolt kuldseks.

Samal ajal kuumuta teisel pannil või, lisa küüslauk ja tšilli ning kuumuta paar minutit. Seejärel lisa riisid ja kruubid ning prae segu kergelt läbi. Lisa hakitud murulauk.

Serveerimisel aseta kalale tillivõi. Kõrvale paku riisisegu, paprikamoosi ja küüslaugumajoneesi. Kaunista värskete tilliokstega.

Keskmine hinne:
Sinu hinne: