Volbriöö vorstid, peediketšup ja kurgi-karulaugu salat

Autor: Koit Uustalu ja Raido Soosaar
Allikas: Terevisioon | Avaldatud: 30.04.2013 11:23

Vorstid:


seasoolt
1 kg seakaela
0,5 kg seakülge

0,5 kg põdraliha

2 sibulat
3 tl soola
musta pipart, vorstirohtu

Kõigepealt aja liha kaks korda läbi hakklihamasina. Siis koori ja haki peeneks sibul. Prae sibul kergelt õlis läbi.
Sega kokku hakkliha, praetud sibul ja maitseained.
Valmista soolikad ette nii, et pese soolikad ja keera need ümber, seda on mugav teha, kui panna soolikad lehtri otsa umbes 5 cm jagu ja siis vee abil läbi lehtri lasta. Ka seestpoolt tuleb rasv sooltelt eemaldada ehk siis soolikad tuleb mõlemalt poolt puhtaks teha. Puhastatud soolikad on hästi õhukesed! Sooled tuleb säilitamiseks panna kergesse soolvette ja külma. Neid saab ka edukalt sügavkülmutada. Enne täitmist peab neid vees loputama (ja sulatama). Pikaajaliseks säilitamiseks tuleb teha tugev soolvesi ja siis seisavad need ka tavalises külmikus.

Edasi tuleb lihtsalt võtta lehter, ajada seasool sinna otsa, sõlmida ots kinni ning läbi lehtri ajada lihasegu soolde. Aita puulusika otsaga kaasa, et sool ühtlaselt seguga täita. Tee vorstidele nõelaga väikesed augud, et õhk välja tuleks.

Kuumuta vorste õrnalt mulisevas vees 1 minut.
Vorstikesi võib kohe ahjus pannil küpsetada või pliidil-pannil praadida, loomulikult sobivad vortsid ka grillimiseks.
Kui kohe tarvitada ei soovi, siis saab neid edukalt sügavkülmas säilitada.


Karulaugu-kurgi salat:


50g karulauku

100g kurki

100g hapukoort


Haki kurk ja karulauk ribadeks ja sega omavahel koos hapukoorega, maitsesta soola ja pipraga


Peediketšup:


100 g peeti

50 g tomatit

50 g sibulat

10 g küülauku

1 spl äädikat

soola

suhkrut

pipart


Prae potis köögiviljad, lisa vesi ja keeda pehmeks.

Kui vesi on ära keenud ja köögiviljad pehmed, maitsesta ning püreesta.

Keskmine hinne:
Sinu hinne: