Fermenteeritud õunad kapsaga ja hapendatud õunad

Autor: Dmitri Haljukov
Allikas: Terevisioon | Avaldatud: 05.09.2013 11:01

Fermenteeritud õunad kapsaga

Kapsas 5 kg

Suhkur 80 g

Sool 80 g

Porgand 100 g

Köögiõunad – Antonovka tüüpi

Riivi kapsas või lõika pikad ribad. Pigista veidike kapsast või masseeri kätega õrnalt. Lisa sool, suhkur, ja peeneks riivitud porgand.

Võta üks anum ja pane pool kapsa kogust. Peale tõsta puhtaks pestud terved, ilusad õunad.

Siis pane teine pool kogust kapsa peale. Pane plaat (taldrik vms) peale ja raskus.

Oluline! Kapsas annab mahla ja hea oleks, kui kapsasalat oleks kogu aeg raskuse all.

Raskuse ja kapsa vahel ei tohi olla õhku.

Jätke seisma toatemperatuurile 3-4 päevaks. Algab fermenteerimisprotsess.

Siis võib tõsta külma. Valmis on umbes 2 -3 nädala pärast, kui kapsa mahl on selge ja puhas.


Hapendatud õunad

Õunad Antonovka või sarnased õunasordid

Vesi 10 l

Sool 150 g

Mesi 250-300 g

Linased või rukkis (rukkijahu) 100-150 g

Münt, sõstralehed ja kirsilehed.

Keeda vesi. Lisa sool, mesi ja rukist.

Pane poti põhja sõstralehti, siis puhtad õunad, siis kirsilehed ja siis veel õunu.

Peale veidike münti ja veel lehti. Vala marinaad peale ja pane raskus.

Oluline, et õunad oleks kaetud kogu aeg marinaadiga. Õunad imavad sisse ja jooksvalt tuleb lisada marinaadi peale.

Hoia õunad 1 nädal toatemperatuuril (18C), siis võib õunad tõsta rõdule või keldrisse.

Stabiilsel temperatuuril +2 +6 õunad säilivad kuni kevadeni.

Valmis on 4-6 nädala pärast.

Keskmine hinne:
Sinu hinne: