Salat peidetud kilu ja avaliku räimega

Autor: Vesta Reest
Allikas: Terevisioon | Avaldatud: 05.10.2011 11:20

1 pea krõmpsu salatit
Garneeringuks: kodutehtud saiakrutoone, praetud räimi

Kilukaste:

1 muna
2 vürtsikilu
1 suurem küüslauguküüs
2 dl riivitud juustu, näiteks isetehtut
6 sl hääd õli
mõned pihlakamarjad või kui neid pole, siis ¼ sidruni mahl

Esmalt valmista saiakrutoonid. Lõika sai viiludeks, eemalda soovi korral koorik ning seejärel lõika viilud kuubikuteks, pintselda õliga ning küpseta 150-160 kraadises ahjus, kuni krutoonid on kuldsed ja krõbedad. Tõsta kõrvale.

Kastmeks soojenda muna toatemperatuurini. Kiire tulemuse saad muna veidi aega soojas vees hoides. Pane soe muna kaussi ja kalla talle ümber nii palju keeva vett, et muna on kaetud. Lase seista 1 minut ja jahuta kohe. Pane muna kaussi või blenderisse, lisa ka hakitud küüslauk ja puhastatud kilud. Blenderda või mikserda. Kui valid mikserdamise, suru kilud enne kahvliga ühtlaseks massiks. Lisa sidunimahl või pihlamarjad, juust ja blenderda ühtlaseks ning nirista juurde õli. Sega ühtlaseks, viimistle maitse vastavalt oma soovile.

Kõige viimaks prae räimed kuumas õlis kuldseks, kui soovid neid paneerida, siis ole aga lahke. Kuna sai on aga salatis juba olemas, siis pole see hädavajalik. Nõruta räimed üleliigsest rasvast.
Sea valmis krõmpsud salatilehed, puista neile krutoonid ning kuldsed räimed. Kalla lehtedele ja krutoonidele salatikastet ja serveeri kohe.

Soolakilu

Ühe kilo kilude kohta:

70-100 g soola
1 sl suhkrut
2 tl suhkrut
2 tl jahvatatud musta pipart
2 tl jahvatatud vürtsi
1 tl purustatud nelki
2/3 tl riivitud muskaatpähklit
soovi korral veidi muskaatpähkliõisi
1 tl kaneelipulbrit
½ tl ingveripulbrit
2 tl jahvatatud koriandrit
mõned loorberilehed

Pese ja nõruta kilud hoolikalt. Sega kokku vürtsisegu ning seejärel sega see suhkru ja soolaga. Pane soolamisnõu põhja maitsesegu ja üks loorberileht. Lao kilud, kõhud üleval, kenasti ritta ja puista veidi maitsesegu.  Pane ka kihtide vahele mõni loorberileht. Lao kihte, kuni kilud ja maitsesegu on otsas, kõige peale pane taas segu ja loorberileht. Aseta peale raskus, näiteks tubli maakivi, ja aseta külma maitsestuma.  Söö mõne tunni pärast, parimad on need järgmisel-ülejärgmisel päeval. Kui kilud on pealt kuivad, on kivi olnud liiga kerge.
Kasuta omatehtud kilu näiteks ka salatikastmes.

Keskmine hinne:
Sinu hinne: