Hommikumaa tarkade supp

Autor: Vesta Reest
Allikas: Terevisioon | Avaldatud: 21.03.2011 11:30

Supp:
1 kg porgandit
2 dl leotatud või konserveeritud valgeid ube
väike jupp porrut
1 varssellerivars
2 küüslauguküünt
jahvatatud vürtskööment või tavalisi köömneid
veidi kaneeli
soola
soovi korral vürtspipart
sidrunimahla
õli

Riis:
1 väike sibul
peotäis kuivatatud õunu
peotäis pähkleid (india, maapähkleid vms)
2 dl basmatiriisi
soola
õli

serveerimiseks peterselli ja röstitud pähkleid.


Supis kohtuvad eestimaine õun ja porgand idamaiste vürtsidega. Haki porru, seller ja küüslauk väikesteks kuubikuteks, kuumuta poti põhjas õli ja viska sellesse esmalt vürtsid. Lase aroomidel oma ninani jõuda ning lisa siis ka hakitud köögiviljad. Kuumuta, kuni need on veidi värvi muutnud (ära lase kõrbeda). Samal ajal puhasta ja tükelda porgandid, lisa potti ja kuumuta veel. Kalla peale niipalju vett, et porgandid on kaetud ja keeda tasasel tulel 25-30 minutit, kuni porgand on pehme. Kui kasutad konservube, lisa need veidi enne valmimist, leotatud oad aga lisa potti porganditega samaaegselt. Oad annavad supile sametise konsistentsi.

Kuni supp keeb, valmista riis. Haki sibul peeneks, tükelda veidi ka kuivatatud õunaviile ning pähkleid. Kuumuta paksu põhjaga pajas õli, pane sellesse sibul, õunad ja pähklid ning kuumuta tasasel tulel, kuni sibul on klaasjas. Lisa pestud riis ja kuumuta kuni riis hakkab muutuma läbipastvaks. Kalla peale niipalju vett, et riis on ühe sõrmelüli kõrguselt kaetud, lisa näpuotsaga jämedat soola, kata pott kaanega ja lase vaiksel tulel ca 15 minutit (olenevalt riisisordist) podiseda. Lase enne serveerimist veel veidi kaane all “kosuda”.

Püreeri supp ja viimistle maitse, lisa soovi korral juurde soola või veel veidi kaneeli. Tilk sidunimahla teeb supile ainult head. Kui supp valmis, rösti kuumal kuival pannil mõned pähklid ja haki petersell peeneks.

Pane riis väikesesse vormi või tassi ning kummuta supitaldriku keskele. Puista riisile ja taldriku põhja veidi pähkleid. Tõsta kulbiga peale niipalju suppi, kui silm või suu nõuab ning puista peale hakitud peterselli.

Keskmine hinne:
Sinu hinne: