Hoonisa hõrgutis ja kevadkogritsa keedus

Avaldatud: 06.05.2010 10:36

Hoonisa hõrgutis

100 g kupatatud kevadkogritsaid
veidi võid või õli
veerand sibulat
1 küüslauguküüs
1 munakollane
veerandi sidruni mahl
saia/leiba/sepikut
veidi parmesanilaaste
soola
musta pipart
estragoni, murulauku

Hoonisa ehk kevadkogritsat (Gyromitra esculenta) tuleb enne valmistamist kindlasti mitu korda kupatada. Pese seened, pane külma veega potti ja lase keema tõusta. Keeda lahtises pajas 5-10 minutit, kurna ja loputa külma veega. Tee nii kaks korda. Kupatatud seeni säilita külmkapis või sügavkülmas.

Kuumuta pannil rasvaine ja prae selles hakitud sibul kenasti kuldseks. Haki kogritsad väiksemaks ja lisa pannile, raputa hulka hakitud küüslauk, sega ja kuumuta 5-7 minutit, kuni kerkib head seenelõhna. Nüüd lisa sool ja pipar, kuumuta veel ning tõsta pann tulelt, lase veidi jahtuda. Sega munakollane sidrunimahlaga viskoosseks ning tilguta pannile, samal ajal seeni segades. Sega, jälgi et muna ei kalgenduks, vaid jääks kreemjaks. Maitse ja lisa vajadusel soola ning pipart.
Rösti või grilli leivad ja saiad, kata seenehõrgutisega. Puista peale parmesanilaaste, hakitud murulauku ja estragoni. Soovi korral võid hõrgutisse praadimise ajal lisada ka peekonitükke. Naudi soojalt eelroaks või hommikusöögiks.


Kevadkogritsa keedus

200-300 g kupatatud kevadkogritsaid
1 sibul
3 küüslauguküünt
õli
1 dl valget veini
2-3 kartulit
soovi korral veidi koort või toorjuustu
soola, pipart
serveerimiseks värskeid ürte, parmesani ning soovi korral peekonit

Haki sibul ja küüslauk, kuumuta potipõhjas õli ning prae köögiviljad selles kuldseks. Koori kartulid, lõika kuubikuteks, lisa potti ja passeeri, kuni pajast kerkib head aroomi. Lisa valge vein ja keeda veidi kokku. Lisa niipalju vett, et kartulid oleks kaetud, ja keeda, kuni kartul on pehme.
Kuumuta teises nõus veel veidi õli ning prae selles kupatatud kogritsaid. Tõsta veidi kogritsapraadi serveerimiseks kõrvale, ülejäänu lisa supile, kui kartulid on pehmed. Sega läbi ja püreesta. Soovi korral lisa nüüd veidi koort, toorjuustu vms. Maitsesta ja kuumuta veelkorra. Serveerimisel aseta supile veidi praetud seeni, parmesanilaaste ning värskeid ürte. Kui soovid, prae peekon krõbedaks ja murenda ka see supile. Kui keedad suppi paksemaks, saab sellest kaste, mis sobib hästi liha- ja kanaroogade juurde.

 

Allikas: Terevisioon
Kokk: Vesta Reest

Keskmine hinne:
Sinu hinne: