Itaaliapärane tomatisupp leivaga ja leivane karamellkook

Autor: Piret Hanson
Allikas: Terevisioon | Avaldatud: 07.10.2013 10:34

Itaaliapärane tomatisupp leivaga

4-le

1 porru valge osa

1 sibul

2 küüslauguküünt

2 sl oliiviõli

1 kg hästi küpseid tomateid või 400 g purk purustatud tomateid

klaas juurviljapuljongit

suhkrut

pipart

3 viilu peenleiba

Serveerimiseks:

ricottat

oliiviõli

basiilikut

Eemalda tomatitel nahk, selleks tee tomatile väike sisselõige ja pane need paariks minutiks keevasse vette. Koori tomatid ja lõika sektoriteks.

Pese ja haki porru. Peenesta sibul ja küüslauk. Kuumuta poti põhjas õli ja pane potti porruribad, sibul ja küüslauk. Lase keskmisel kuumusel küpseda ja sega pidevalt. Lisa juurde ka tomatisektorid, kuumuta veel ja kalla peale kuum puljong. Lase podiseda kuni tomatid on lagunenud. Maitsesta soola, pipra ja suhkruga. Lisa leivaviilud ja lase veel 10 minutit tasasel tulel keeda. Püreesta sauseguriga. Serveerimisel pudista pinnale ricottat, nirista oliivõli ja haki basiilikut.

Leivane karamellkook

4-6-le

Põhi:

100 g leiba

50 g võid

2 sl suhkrut

Kate:

1 purk suhkruta kondenspiima

150 g heledat muscovado suhkrut või fariinisuhkrut

50 g võid

2 sl rõõska koort

soola

200 g pohli

50 g tumedat šokolaadi

10 g võid

1 tl rõõska koort

Riivi leib või peenesta köögikombainis. Rösti leivapuru koos suhkruga pannil. Lisa või ja sega kuni või on sulanud. Suru segu 20 cm diameetriga lahtikäiva, küpsetuspaberiga kaetud, koogivormi põhjale ja äärtesse. Pane külmkappi.

Kuumuta paksupõhjalises potis kondenspiim, lisa suhkur ja või. Sega kuni suhkur on sulanud, lisa koor ja keeda segu madalal tulel umbes 10 minutit, kuni segu veidi pakseneb. Lase jahtuda. Lisa näpuotsaga soola.

Võta koogivorm külmkapist. Kalla pohlad koogipõhjale ja vala jahtunud karamell peale. Sulata šokolaad ja või, sega juurde koor. Nirista segu koogile ja sega kergelt kahvliga triipe tõmmates karamelliga. Lase koogil paar tundi külmas seista.

Keskmine hinne:
Sinu hinne: